2013, vad var det som hände?

Här kommer ett tappert försök att summera lite härligheter från året som gått. Inte så mycket nytt för den som läst här tidigare, men är man uppväxt med julbrev så är man…

2013 tycks ha varit ett år som präglades av två saker: inspelningar och kalenderkrockar. Lite för många uppdrag krockade för att man ska kunna låta det passera obemärkt… Men så är det ibland, och 2013 lärde jag mig det. Ofrivilligt. Däremot var det många trevliga inspelningar i år! Året började med härliga dagar uppe i Falun tillsammans med Dalasinfoniettan och inspelningar till Rigmor Gustavssons skiva. Starka låtar och Utsikt från inspelningsrummetfantastiska arr gjorde dagarna till en fröjd! Nästa inspelning blev KULT, och den var inte dålig, den… 90 minuter orkestermusik spelades in under fem maxade dagar i Berwaldhallen tillsammans med Radiosymfonikerna. Efter det hade vi tre dagar till med radiokören. Vilka ensembler! Och som nämnt tidigare här på sidan: vilken ego-boost att få leda sina egna noter med dessa musiker och sångare (klicka här så kan du läsa alla inlägg som rör KULT). Vidare så spelade vi in Nicklas Schmidts musik till Beyond, Beyond/Resan Till Fjäderkungens Rike med Helsingborgs Symfoniorkester i september och Henrik Lörstads musik till Bamse Och Tjuvstaden i november med Norrköpings Symfoniorkester. Filmmusik har varit en stor del av min uppväxt, så jag trivs verkligen på dessa inspelningar (även om tempot ofta är väldigt högt). Dessa båda filmer (av väldigt olika karaktär) kan man se på bio under 2014. Håll utkik!

The Feeling Of Going - fotograf: Malin ArnessonOch har man nämnt KULT så måste man ju nämna monsterprojekt nummer 2: The Feeling Of Going. Skånes Dansteaters föreställning på Malmö Opera som blev en konstnärlig och publik megasuccé! Det var en enorm glädje att få arbeta med det mest fantastiska team jag någonsin gjort, allt under ledning av koreografen Ben Wright. Grattis till Malmö, förresten! Ben Wright blir biträdande konstnärlig ledare på Skånes Dansteater efter årsskiftet! Klicka här så kan du läsa alla inlägg om The Feeling Of Going.

Har man nu nämnt monsterprojekt 2 så måste man ju nämna monsterprojekt 3: RefusedREFUSED. Jag är i skrivande stund knappt halvvägs igenom ett skrivuppdrag där jag ska skriva ny musik till NorrlandsOperans orkester, men med fötterna rejält i Umeå-bandet Refuseds sista skiva ”The Shape Of Punk To Come”. Det hela ska mynna ut i en konsert i Umeå i maj under MADE-festivalen. Bandet kommer inte att vara med på scen, men jag har David Sandström (bandets trummis) som co-worker i vissa delar av skrivprocessen. Jag kommer att blogga separat om detta under våren, så alla Refused-fans har för ovanlighetens skulle en anledning att titta in här lite då och då. Biljetterna är redan släppta, så intresserade åhörare borde titta in på denna sidan och boka: Biljetter MADE-festivalen.

Konserter har det också blivit! Ett antal barnkonserter med Malmö Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester, Broadways Historia med Jönköpings Sinfonietta, Ola Salo och Norrköpings Symfoniorkester, musikalkonsert med Gotlandsmusiken, Filmmusikkonsert med Marinens Musikkår och Ronny Svensson, och till sist en avslutande julkonsert med Musikhögskolan i Malmö med orkester, stor kör och solister.

Och som krona på verket måste jag mycket stolt nämna att jag blivit utvald av tidningen Omslag till OPUS 49Opus och hamnat på deras årliga lista över personer/organisationer/ensembler i det svenska (klassiska) musiklivet med ”några av de viktigaste personerna och organisationerna från musikåret som gått”. Jag hamnade på en mycket ärofylld (om man frågar mig) 13:e plats! Nu skiter jag i jante och är stolt över min placering! Tjoho! Opus är en tidning som på ett modernt sätt följer hela den klassiska arenan och de som jobbar där. Att de uppmärksammar ens arbete är verkligen enormt roligt. Tack för det!!

Tack alla som lyssnade och tack alla som spelade 2013! Nu återstår väl bara att önska de som orkat läsa min årsredovisning hela vägen till slut en god jul och ett gott nytt musikaliskt år!

Jag avrundar med en liten betraktelse från Henrik Dorsin:

Dirigent, Föreställningar, Konserter, Kult, Ola SaloInga kommentarer