Ola Salo & Gävle Symfoniorkester #3

Första repdagen avklarad! Idag hade vi Sofia med oss, och därmed tittade vi lite extra på hennes stycken. O samtidigt så hade vi massa annan musik att tugga i oss också, så ”extra tid” betyder kanske 5 minuter till…

Här ser man hur det ser ut innan repet drar igång. Några få musiker på plats som alla spelar och övar på olika låtar samtidigt. Noterna har orkestern haft i flera veckor, så det mesta arbetet inför konserten gör ju faktiskt musikerna på egen hand. När väl orkesterrepetitionerna drar igång finns inte tid att folk ska lära sig sina egna toner, utan det är fullt fokus på att få ihop allt.

Jag har fått lite kreativa förslag på Prokofiev, och vilken musik som man skulle kunna använda som öppningsstycke på konserten. Vi får vänta tills på lördag för att se vem som hade rätt. OM nån hade rätt… Vi repeterade det stycket idag, och han skriver verkligen bra, gamle Prokofiev!

Marianne undrade lite kring vem som väljer musiken på en sådan här konsert. I detta fallet så är det en kombination av låtar som Ola ville göra, låtar som fanns arrade sedan tidigare (det är normalt ganska dyrt med sådana här produktioner, mycket noter som ska tas fram), och olika klassiska tonsättare som Ola tyckte skulle vara kul om de fanns representerade på konserten. I Berwaldhallen spelade vi Rautavaara och Purcell, och visst var det kul att höra hans relationer till de olika styckena! I Gävle blir det nya stycken, men fortfarande tagna från samma lista av inspirerande tonsättare.

Sen styr också storleken på orkester. Vilka stycken KAN man rent konkret spela i Gävle? Ola pratar ju ofta om de minimalistiska kompositörerna (Glass, Reich och Adams). Och jag gav mig fan på att jag skulle hitta ett stycke som vi kunde spela med Gävle Symfoniorkester… Och vi hittade ett!

I Gävle medverkar en ny kör: Gävle Symfoniorkesters Kör. Träffar dem första gången imorgon. Ser fram emot det! O så kommer ju Ola också. Tror att det kommer ge symfoniorkestern en extra kick också! Nu väntar lite jobb med att omvandla en pianostämma till en harpstämma och lite annat smått och gott inför repetitionen imorgon. God kväll!

Arrangemang, Dirigent, Konserter, UncategorizedInga kommentarer